Információ

Milyen padlólapot válasszon? (1)

Milyen padlót válasszon?

Hogy kinek milyen színű, mintázatú, méretű padló tetszik, teljesen szubjektív és egyedi. Éppen ezért a padló kiválasztásánál ezekkel a szempontokkal nem foglalkozunk. 

Nézzük a többi szempontot!

Vízállóság

A kínálatunkban rendelkezésre álló padlók különböző módon állnak ellen a víznek.

Felületi vízállóság

A kizárólag felületi vízállósággal rendelkező termékek elnevezésükből adódóan csak a felületükön nem engedik át a vizet, de ha a víz bejut ez alá a réteg alá (például a vágások, illesztések mellett, vagy ha vízálló felület megkarcolódik, megsérül) akkor az alsó rétegek felszívják azt, megdagadnak, eldeformálódnak. A kizárólag felületi vízállósággal rendelkező termékeket olyan helyiségek burkolására javasoljuk, ahol nagyon kis valószínűséggel találkoznak vízzel, maximum egy nem bő vízzel történő felmosással. Laminált padló vásárlásakor minden esetben érdemes rákérdezni, hogy az adott termék csak a felületén vagy teljes keresztmetszetében vízálló, mert sok gyártó esetében ez nincs egyértelműen jelezve. 

Anyagában vízálló termékek

Az anyagában vízálló termékek egy sokkal magasabb szintű vízzel szembeni ellenállást képviselnek. Ezek a termékek teljes keresztmetszetükben vízállóak, így a vágási felületeken és esetleg felületi sérülés esetén is megőrzik vízálló képességüket. A termékek felhasználását olyan helyiségekbe javasoljuk ahol nagyobb esélye van annak, hogy a felület vízzel vagy párával találkozik, pl előszoba, konyha, mosókonyha. Ugyanakkor az anyagában vízálló termékek használata javasolt normál felhasználású helyiségekbe is, mivel az anyagukból adódóan sokkal stabilabbak, a panelek kapcsolódási ereje sokkal nagyobb, így használatukkal kizárható a padlóelemek elmozdulása, recsegése.

Vastagság

Azt, hogy egy helyiségben milyen vastagságú anyagot használunk alapvetően befolyásolja, hogy mennyi helyünk van ahhoz, hogy a szintek találkozzanak. Hiába szeretnénk 14 mm vastag anyagot használni ha a felület nem engedi csak a 8mm-es használatát, különben a burkolt felület kiemelkedni a vele találkozó egyéb padló síkokból (pl kerámia burkolat).

Alapvetően elmondható, hogy minél vastagabb egy anyag, annál stabilabb és annál nagyobb az elemek közötti kapcsolódási erő. 

Kopásállóság

A laminált padlók különböző kopásállósággal rendelkeznek. Ezek nemzetközi szabványoknak megfelelő értékek, amik azt határozzák meg, hogy az adott felület mekkora igénybevételnek, forgalomnak képes ellenállni. Minél magasabb a kopásállósági érték, annál nagyobb igénybevételre tervezték az adott anyagot. A kopásállósági értéket minden laminált padlón kötelező feltüntetni. A kronoswiss kínálatában rendelkezésre állnak 31,32, 33 és 33/34-es kopásállóságú termékek.

 Az egyes értékekhez az alábbi felhasználási területek javasoltak:

31 - Lakóterek kis forgalmú helyiségei

32 - lakóterek nagy forgalmú helyiségei, valamint közepes forgalmú közületi helyiségek, irodák

33 - Nagy forgalmú közületi helyiségek, üzletek, vendéglátó egységek

33/34 - Különösen nagy forgalmú közületi helyiségek, bevásárló központok, rendezvénytermek